Yangın ve duman perdeleri, Yangına ve dumana karşı sabit ve otomatik perde çözümleri mimari tasarımda farklı seçenekler sunar.Duman perdesi,1000 C sıcaklıkda 60 veya 120 dakika kadar yangın perdesi seçenekleri vardır.Yangın ve Duman Perdeleri, özel olarak geliştirilmiş iplik ve dokuma tekniği üretilen kumaşlar (glass-fi bre) üzerine kaplama yapılarak aleve dayanıklı hale getirilir. Yangın ve Duman Perdeleri, hem dayanıklı hemde hafif olan kumaş ortalama 400-750 gr/m2 ağırlığa sahiptir ve 270 dakikaya kadar dayanıklıdır.
Yangın ve Duman Perdeleri,kompartman oluşturmak, yangın kapılarına pratik alternatif olarak blokları birbirinden ayırmak, koridorlar, autriumlar, hangar vb yerlerde tamamen veya tavanda kısmı yükseklikde duman havuzu oluşturmak için kullanılır. Yangın ve Duman Perdeleri, farklı risk sınıfları olan mutfak ile insanların bulunduğu restaurant kısmını, mağaza ile koridorları, birbirinden ayırmak en basit en yaygın perde uygulamalarındandır
Otomatik perde sisteminde, perde tambura sarılı olarak kutusu (headbox) içinde motoru (24Vdc) fren konumunda bekler. Yangın durumunda alarm paneline bağlı olarak veya butona basılınca motorun enerjisi kesilir ve perde kendi ağırlığı ile sabit hızla aşağıya doğru iner. Perde moturu perdeyi geri sarmak için kullanılır. Motor kontrol paneli elektrik kesintisinde devrede kalacak şekilde bakımsız akülerden yedekli olarak beslenir.Yangın ve Duman Perdeleri, genellikle 4 metreye kadar tekli perde ve birbirine eklenerek düz, karesel ve hatta dairesel olarak çoklu olarak kadar sıralı perdeler olarak tasarlanabilir.Asansor kapılarını sızdırmaz hale getirmek duman perdeleri ile olanaklıdır,Sürekli hareket halindeki standart asansör kapıları yangına dayanıklı olarak dizayn edilebilir ancak tamamen DUMAN SIZDIRMAZ olarak tasarlanamaz. Açılır kapanır kapılarda asansör önünde lobi oluşturma olanağı yoksa-ki çoğu zaman mimari olarak buna olanak yoktur- dumanın asansör kapıları aracılığı ile diğer katlara yayılması önlenemez ve asansör kabinleri ve boşluğu dumanla kaplanabilir. Bunun sonucu solunum ve görüş zorlukları, panik oluşmasına neden olabilmektedir.