Aerosol gazlı yangın söndürme sistemi nedir? 10 mikrondan küçük katı taneciklerin gaz içinde yayılma olayına aerosol denir. Aerosol katısı hedef bölgeye tetikleyiciler yardımıyla inert bir gaz ile dağıtılır. Bu dağılma işleminden sonra katı partikülleri hızla hedefleri ile süratle etkileşime girerler. Aerosol ilk olarak dünya çapında yaygın bir teknolojiye sahip değildi. Sonrasında, Aerosol’ü uygulama alanındaki potansiyel gelişim, Yeşil ve Çevresel özellikleri, Halon gazına alternatif ve sonrasında güçlü bir rakip oluşur, Zamanla da standartları en çok kapsayan ürün olması sebebi ile; Gelişen ve ilerleyen teknolojide yerini ilk sıralara hızla taşımıştır.
- Aaerosol katısı potasyum esaslıdır. Potasyum yapısı itibariyle bir alkalı metaldir ve oldukça iyonik yani bileşik oluşturma isteği fazla olan bir elementtir.
- Potasyum; deniz suyunda 0,380 g/kg oranında bulunan, insan sağlığına zararsız bir elementtir. Her insan başta sinir siteminin ihtiyacı olmak üzere her gün 3,5 mg potasyuma ihtiyaç duyar.
- EPA tarafından ‘ normalde insan bulunan mahallerde kullanılabilir’ onayı olan potasyum esaslı olduğu için; toksik ve iletken olmayan oksijen bağlamayan ve ozon tabakasına zarar vermeyen, küresel ısınma etkisi ve karbon ayak izi bırakmayan bir malzemedir.
- Genel olarak yangın, O, H, OH radikallerinin zincirleme reaksiyonları sonucu ortaya çıkar. Aerosolün birinci adımında inert gazlar (N2, H2O, CO2) mikro boyutlarda başta K2CO3 içeren partiküller ortaya çıkarır. Aerosolün ikinci adımında ise söndürme işlemi başlamıştır, ortaya çıkan potasyumun çeşitli formasyonları hızla K2CO3’ten ayrılarak daha iyonik ve bileşik oluşturma isteğinde oldukları yangın radikalleriyle ( C, H, OH ) kararlı bileşikler (KOH vb.) oluştururlar ve yangın oksijeni boğmadan söndürülür.
- Bağımsız olarak kendinden ekzotermik kimyasal reaksiyonları sürdürmez. (Patentli teknolojidir)
- Aerosol Gazlı Yangın Söndürme Sistemi
- Güçlü katı madde
- Potasyum tuzları (K2CO3)
- 15 yıl garantili kullanım ömrü
- Stabil ve üst düzey performans
- Kendiliğinden aktivasyon sıcaklığı: 300 C
- Zehirli değildir
- Soğutucularla kimyasal reaksiyon vermez
- Aktivasyon Prensibi:
- Termal Enerji
- Elektrik Enerjisi
- Katı formundan direkt olarak Aerosol gazına dönüşür. (Süblimasyon)
Aerosol Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri Kurulumu Olan Yerler
Aerosol gazlı söndürme sistemleri, aşağıda bulunan maddeler yüzünden kapalı alanlarda olan yangınlara karşı etkili sonuçlar elde edilmesini sağlar. Yangın söndürme sistemi kurulumu olan yerler ise aşağıdaki gibidir:
- Kıyafet, tahta, kâğıt, plastik maddeler ve benzeri tutuşabilen katı maddeler,
- Petrol, yağ, gazolin, organik çözeltide olan ürünler, tutuşabilir sıvı maddeler,
- Yağlı ya da kuru transformatörler, düşük gerilim bulunan elektrik santrali, kablo gövdeleri, dağıtım karabinaları ve transformasyon, 20LV’ye kadar olan telefon, elektronik ve elektrikli cihazlar.
Aerosol Gazlı Yangın Söndürme Sistemi Güvenlik Detayları
Aerosol yangın söndürme sistemleri, güvenlidir, zira alkalin metallerden edinilen sülfat ve oksitten meydana gelen ince parçacıklardan oluşmaktadır. Bunun yanı sıra;
- Aerosol yangın sistemi canlılara zarar vermez, güvenli bir sistemdir.
- Diğer metaller için zararlı değildir ve diğer yangın söndürme sistemleri gibi metallerde aşınma yapmaz.
- Normal fonksiyonlara sahip olan ve evlerde günlük temizlik için kullanılan elektrik süpürgesiyle temizlenir.
- Temiz musluk suyuyla yıkabilir.
Aerosol Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri ve Nano Toz Teknolojisi
Aerosol gazlı söndürme sistemleri, ve nano toz teknolojisi ile günümüz koşullarında ekonomik ve ekolojik olmasıyla dikkat çekmektedir. Teknoloji ile birleşimi ile sunduğu imkanlar şöyle açıklanabilir:
- Aerosol gazlı yangın söndürme sisteminde basınçlı tüp kullanılmamaktadır. Böylece basınç kaynağından oluşabilecek olası tehlikeler meydandan kalkmaktadır.
- Günümüzde kullanılan modern üreteçlerin yaklaşık 15 yıl bakımı olmayan bir raf ömrü vardır.
- Alım sonu maliyeti ve iş yükü yüzde 95 azalmıştır.
- Nozullara ve boru tesisatına gerek kalmamıştır.
- Yeniden dolum, kalibrasyon testi ve tüp revizyonu gerekmemektedir.
- Bakın gereği ve düzenli aralıklarla yapılan basınç testleri yok.
- Canlılara zarar vermez ve oksijen deplase yöntemini kullanmamaktadır.
- İnşaat maliyetlerini düşürmektedir ve tam sızdırmazlık şartı aranmamaktadır.
- Söndürme bittiğinde tahribat ve kalıntı oluşmamaktadır.
- Yangın söndürme sistemi doğa dostudur. Ozon tüketme ve küresel ısınma kabiliyeti bulunmaz.
- Kolaylıkla her yere taşınmaktadır. Götürülen başka yerde de tekrar iş görmektedir.
- Korozif, toksit ve iletkenlik özelliği bulunmaz.
- Yangın söndürme işlemi bittiğinde oluşacak alevler için yaklaşık 30 dakika kadar havada kalır.
Aerosol Gazlı Yangın Söndürme Sistemi
Aerosol gazlı yangın söndürme sistemi, dolum gerektiren aerosol yangın baskılama üreteçleri, katı madde olan söndürücü ajan, termal ya da elektriksel tetikleme yöntemi ile aktive olmaktadır. Aerosol yangın baskılama sistemi sis yangınlarını şöyle etkiler:
- Fiziksel etkisi: Alevde oluşan iyonlaşmayla enerjiyi soğutmaktadır.
- Kimyasal Etkisi: Aerosol yangın söndürme sistemi sisle yayılmakta olan oksijen ve potasyum karbonat dışında bulunan radikalle bileşenler oluşturarak yangının oluşumunu kırmakta ve böylece yangın sonlanmaktadır.
Gazlı yangın söndürme sistemi, söndürme sırasında oksijen baskılanmamaktadır. Ayrıca oksijende solunumu kötü etkileyecek bir azalma olmamaktadır. Aerosol yangın söndürme sistemleri, çevreye güvenli ve duyarlı yeşil teknoloji şeklinde tanımlanmaktadır. Bu söndürücü madde dünyada bulunan tüm canlılar için zararlı değildir. Non-toksit (toksit olmayan) bir madde olarak tanımlanmaktadır. Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA), yangın sistemini doğa dostu olarak listeye almıştır.
Aerosol Gazlı Yangın Söndürme Sisteminin Faydaları
Aerosol gazlı yangın söndürme sisteminin faydaları oldukça geniş bir yelpaze içinde bulunmaktadır. Müşteri memnuniyeti kapsamında hareket eden Fenix Yangın, teknolojik gelişmeleri takip ederek müşterilerine sunmuştur. Bu kapsamda aerosol yangın söndürme sistemini hizmetleri arasına almıştır. Bu sistemin sunduğu faydalar şöyle açıklanabilir:
- Gazlı yangın söndürme sistemi 2000’li senelerde insan sağlığını ve ozon tabakasını tehdit eden gazları ikame etme amaçlı geliştirilmiştir ve insanlığa sunulmuştur.
- Tarihi eserlerin, endüstri tesislerinin ve günümüz binalarının güvenli yangın söndürme sistemine sahip olması sağlanmıştır.
- Yangın söndürme sisteminde minimum işçilik kaybı bulunmaktadır.
- Söndürme sistemi, yangın anında günümüz yangın söndürme sistemine göre daha etkilidir.
- Söndürme sistemi manuel bir kullanıma kapalıdır. Aynı zamanda aerosol yangın söndürme sistemi gelişen teknolojisi ile revizyon, yeniden dolum hatalarından kaynaklanan arıza ve aksaklık olasılığını engeller.
- Yangının çıkmasıyla yangına yapılan ilk müdahale yangının engellenmesindeki en etkili etkendir. Aerosol yangın baskılaması saniyeler içinde olası kayıpları engellemede başarı sağlar.
Aerosol Gazlı Yangın Söndürme Sistemi Nedir?
Aerosol katısı hedef bölgeye tetikleyiciler yardımıyla inert bir gaz ile dağıtılır. Bu dağılma işleminden sonra katı partikülleri hızla hedefleri ile süratle etkileşime girerler. Aerosol ilk olarak dünya çapında yaygın bir teknolojiye sahip değildi. Sonrasında, Aerosol’ü uygulama alanındaki potansiyel gelişim, Yeşil ve Çevresel özellikleri, Halon gazına alternatif ve sonrasında güçlü bir rakip oluşur, Zamanla da standartları en çok kapsayan ürün olması sebebi ile; Gelişen ve ilerleyen teknolojide yerini ilk sıralara hızla taşımıştır.